Snowdenformule: een complot blijft nooit geheim

0

non-disclosureJe kunt samenzweringen indelen in opgelost en onoplosbaar. Dat tweede type – onoplosbaar – vind je terug bij theorieën over 9/11, de maanlandingen en chemtrails, kortom, bij complottheorieën. Er bestaan ook complotten die zijn opgelost, maar daarin zijn aanhangers van die theorieën niet geïnteresseerd.

Het fenomeen van onoplosbare complotten intrigeerde dr. David Robert Grimes, natuurkundige en kankeronderzoeker. De Britse wetenschapper onderzocht drie gelukte samenzweringen. De wiskundig berekende uitkomsten trok hij door naar de onoplosbare gevallen. Zijn wetenschappelijke conclusie: omvangrijke complotten komen altijd uit. Ergo: een samenzwering die nooit uitkomt, is onbetekenend of onbestaand.

Hoe komt het dat samenzweringen de onhebbelijkheid hebben om uit te komen? De oorzaak is banaal: mensen kunnen hun mond niet houden. Hoe groter het complot, hoe meer samenzweerders. En hoe meer samenzweerders, des te groter de kans dat het complot uitlekt. De mens is een kletskous.

Neem de aanslagen van 9/11. Mochten die het werk zijn geweest van de Amerikaanse overheid, hetgeen de truthers – beweren, dan ging het om een gigantische operatie waar zeker duizenden mensen – kletskousen – bij betrokken waren.

Dan de maanlandingen. Die waren mogelijk dankzij de bijdrage van talloze bedrijven die ruimtevaartorganisatie NASA had ingeschakeld. Tienduizenden mensen werkten eraan mee. Zijn de maanlandingen nep en werden ze stiekem gefilmd in tv-studio’s, dan moeten dus tot op de dag van vandaag bij de toeleveranciers van NASA grote aantallen betrokkenen liegen over hun niet geleverde bijdragen. En moeten tv-producenten het geheim van die bedrieglijke tv-opnamen bewaren. Iets stil moeten houden staat voor de mens gelijk aan marteling.

Geheimen branden op de lippen. Dat geldt ook voor leden van duistere genootschappen. Voor vrijmetselaars en Illuminati. Voor de Bilderberggroep en Rothschildvertrouwelingen. Ook die zouden gegarandeerd uit de school klappen. Zolang de mens bestaat, geeft hij vertrouwelijkheden prijs. Niet verder vertellen graag.

Voor zijn onderzoek liet Grimes berekeningen los op drie samenzweringen die uitkwamen. De afluisteraffaire van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in 2013, onthuld door klokkenluider Edward Snowden. En een syfilusexperiment bij de Amerikaanse Gezondheidsdienst, waarvan zwarte patiënten sinds 1932 de dupe werden. En wangedrag bij de FBI, dat leidde tot onterechte celstraffen en zelfs executies.

Mensen die hun wereldbeeld al jarenlang bouwen op de overtuiging dat alles één groot complot is, kunnen niet meer terug.

Wat vond Grimes uit? Een samenzwering hou je hooguit tien jaar stil als 1.000 personen ervan afweten. Zijn er meer mensen op de hoogte, dan komt het eerder uit. Waren de maanlandingen nep geweest, dan was dat volgens de berekeningen van Grimes al begin jaren zeventig algemeen bekend geweest.

Voor 9/11 heeft Grimes geen berekeningen gemaakt. Er is te weinig bekend over het aantal betrokkenen en hij wil geen slag in de ruimte slaan. Dus denk zelf even na. Om explosieven aan te brengen in reusachtige gebouwen als de Twin Towers en het naburige WTC 7-gebouw in New York, om een kruisraket af te vuren op het Pentagon in Washington, om passagiers van vliegtuigen te halen en op een stiekeme plaats te vermoorden – van zulke zaken beschuldigen complotdenkers de Amerikaanse overheid – moet een leger van handlangers zijn ingezet. Als dat alles bij elkaar 1.000 mensen waren, waren de geheimen in 2011 uitgelekt. Leert ons de Snowdenformule van Grimes.

Hoogleraar mediacultuur Stef Aupers van de Leuvense universiteit zegt tegen de Volkskrant het wantrouwen van complotdenkers te groot te achten om zich door Grimes van de onzinnigheid van samenzweringen te laten overtuigen.

Maar er speelt meer dan wantrouwen. Mensen die hun wereldbeeld al jarenlang bouwen op de overtuiging dat alles één groot complot is, kunnen niet meer terug. Dat zou neerkomen op het besef dat ze zich jarenlang door idiote gedachten hebben laten leiden. Dat is te veel om van een mens te verlangen.

________________________

Reageren kan op Facebook.

Share.

Leave A Reply